keskiviikkona, maaliskuuta 08, 2006

Kirjoja ja räkää

On suorastaan kohtuutonta, että ihminen joutuu sairastamaan kaksi eri flunssatyyppiä peräjälkeen. Minusta tuntuu, ettei minulla ole enää lainkaan hajuaistia, eikä ehkä enää nenääkään. Niin kovin olen niistänyt (Pirkan luontoystävälliseen, mutta karheaan wc-paperiin) ja käyttänyt sumutteita helpottamaan yöllisiä olotilojani.

Mutta kirjoja on tullut luettua. Viimeksi Mari Mörön Natsapartio ja Sari Malkamäen Pienet urheat naiset. Kuka vielä väittää, etteivät naisprosaistit (halutessaan) osaa kirjoittaa napakkaa, ironista ja terävän oivaltavaa tekstiä?! Pidin jo Mörön Kiltin yön lahjoista ja Natsapartio jatkaa samalla linjalla. Miten paljon ihmisestä onkaan mahdollista kertoa ilman, että kirjoittaa asioista suoraan. Malkamäen naiset taas polkevat paikallaan jumiutuneen elämänsä kanssa ja sotkevat siinä sivussa ihmissuhteitaan.

Ihmissuhdesotkuista voisi kirjoittaa rivin jos toisenkin. Parasta on pysyä kotona, elää päivästä toiseen ja olla kuvittelematta mahdottomia. Sillä tavalla elämä sujuu mukavan rattoisasti ja ristiriidattomasti.

Eilen yökylään jäi koulutuksessani oleva peikkotyttö T, jonka kanssa rupattelimme elämän kiemuroista ennen nukahtamista. Hän kokee elävänsä jotenkin edesvastuuttomasti ja vailla päämäärää, ihastuen vääriin tai ainakin mahdottomiin ihmisiin. Hyppien sänkyyn hetken mielijohteesta. Muistelin, että sellainen minkäkin olin vielä hänen iässään, vasta Turkuun muuttaneena ja uusien mahdollisuuksien edessä.

Jotenkin vanheneminen tuntuu juuri nyt siltä, ettei mahdollisuuksia ehkä olekaan enää niin loputtomasti. Että ehkä sitä ei enää totea: "tämä ei toiminut, mitä sitten? Ei kun eteenpäin!"
Ei jaksaisi olla enää niin mahdoton ja kepeä (josko koskaan olen sitä edes ollut). Ei jaksa aina aloittaa alusta.

Mutta mitä muutakaan sitä voi?

"who are you now
and who were you then
that you thought somehow
you could just pretend
that you could figure it all out
the mathematics of regret
so it takes two beers to remember now
and five to forget
that i loved you so
yeah, i loved you, so what"
-ani difranco / so what

**
Luvun alla: Paulo Coelho / Alkemisti
Peiton alla: villasukka
Kuulolla: Anin ties monesko levy

1 Comments:

At 11:17 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kiva huomata että olet taas ryhtynyt päivittelemään. Lisää päivittelyä kiitos.
-U

 

Lähetä kommentti

<< Home